IVF-behandlingen är igång!

 
Efler utlandsresan var det äntligen dags att börja med första IVF-behandlingen. Jag tar det från början.
 
I november var vi på ett första IVF-möte med kliniken (Nordic IVF i Stockholm). Då skrev ju läkaren ut all medicinering som jag behöver för en komplett IVF-behandling. Medicinerna, dvs. hormonerna ska tas under specifika dagar enligt ett behandlingsprotokoll. Protokollen kan se olika ut men eftersom
det är vårt första försök har jag förstått att vi fått ett ganska vanligt förstagångsprotokoll. Beroende på hur man sen reagerar på behandlingen kan protokollet justeras, även under behandlingstiden.
 
Torsdagen den 24/1 kom mensen och jag hörde av mig till IVF-kliniken. Fick besked att börja protokollet på fredag kväll, dvs. att börja med min första spruta. 
 
Protokoll från första besöket.
 
Stimuleringsdag som det står i första kolumnen är alltså första dagen av protokollet som är antingen dag 2 eller 3 i cykeln. Den här behandlingen är ett så kallat kort protokoll som börjar med medicinering efter mens. Det finns ett så kallat långt protokoll som inleds med nässprayer i några veckor innan mens. 
Som syns i protokollet är min första dos 150 IE Gonal-f. Gonal-f kommer som en förinflylld flerdos-injektionsspenna, min version är en 900 IE/1,5 ml (66 mikrogram/1,5 ml), dvs. den räcker till 6 doser. Aktiva substansen är follitropin alfa, som är ett typ av follikelstimulerande hormon (FSH). Mer info finns här på FASS´s hemsida. 
 
Sprutan tas samma tid på kvällen någon gång mellan kl 18-22. Jag har valt att ta min kl 21. Den tas i magen under naveln. En superbra film på exakt hur man gör hittar du här.
 
Gonal-f med en engångsnål bredvid, medföljer 20 st i förpackningen.
 
Dos-inställning på pennan/sprutan, justeras genom att man skruvar på den röda delen.
 
Gonal-f används alltså för att tillföra FSH. Follicle stimulating hormon— FSH är precis som det låter, ett hormon som stimulerar folliklar. Folliklar är det som också kallas äggblåsor och är där äggen ligger i äggstockarna. Genom att tillföra FSH får man fler äggblåsor att mogna, det här för att kunna ta ut fler ägg i en endaste cykel. I en naturlig cykel mognar vanligtvis en äggblåsa. 
 
I nästa inlägg går jag igenom Fyremedal. Ha det bra så länge!
 
Allmänt | FSH, Gonal-f, IVF, Kort protokoll, Ofrivillig barnlöshet | | Kommentera |
Upp